יום ראשון, 7 בדצמבר 2014

זיתים בכבישה ביתית

לפני חודש וחצי יצאנו לטיול קצר ביישוב, במהלך הטיול ראינו הרבה עצי זית.
ואז אמרנו.. היי יש פרי!.. רגע מתי קוטפים זיתים?...(בדיקה קצרה בגוגל..) עכשיו!
אז מסתבר שבסוכות מתקיים מסיק הזיתים, ולמי שרוצה למסוק לעצמו כמות קטנה לכבישה ביתית יכול למצוא בצידי הדרך או בשכונה, בקיצור יש לכם סיבה לנסוע לבקר את הדודה בקיבוץ :)

יש כל מיני סוגים של זיתים, והזן שאנחנו נתקלנו בו הוא זית סורי שהוא יחסית פחות בשרני.
את הזית קוטפים כשהוא ירוק ובלי פגמים או פצעים.



אז לאחר שמסקנו התחלנו בעבודה.
מה צריך?
קרש עץ
פטיש
מסננת
קערה

על קרש העץ דופקים את הזיתים אחד אחד בעזרת הפטיש. צריך לדאוג לדפוק את הזית כראוי, לא יותר מידי כדי שלא יתפרק ולא מעט כי הפתח צריך להיות מספיק גדול להכניס את הטעמים פנימה ולהוציא את המרירות. הסבר בעייתי, נכון, אבל תעשו שתי צנצנות (אחת דפיקה חלשה יחסית ואחת דפיקה חזקה יחסית) ותבינו לבד את ההבדל.


לאחר הדפיקה נשטוף את הזיתים טוב טוב מתחת לברז, בתוך מסננת.
לאחר השטיפה מעבירים את כל היתים לקערה וממלאים במים כך שכל הזיתים מכוסים. את הזיתים משאירים במים למשך שבוע כשכל יום מחליפים את המים. תהליך זה נועד על מנת להוציא את המרירות שבזיתים.
בהתחלה השארנו את הכלי סגור ופתאום הבחנו בהיווצרות של בועות, לאחר בדיקה הבנו שיש להשאיר את הזיתים בכלי פתוח, לא מכוסים, במהלך השלב הזה.



עכשיו מגיע החלק הכיף!
בתום השבוע של החלפות המים. נמלא את הצנצנת בזיתים, מי מלח ותבלינים.
מי מלח?
מים פושרים רגילים ומלח, ביחס של שליש כוס מלח על ליטר מים.
תבלינים?
פה באמת אפשר להשתגע, תבלינים, זרעים, לימון וחבריו...
אנחנו השתמשנו (וממליצים מאוד!)-
אפשרות א'- זרעי כוסברה, שום פרוס, פלפלים חריפים קטנים ושלמים וטימין.
אפשרות ב'- לימון פרוס, זרעי כוסברה, שום פרוס, פלפלים חריפים קטנים ושלמים, טימין ורוזמרין.

אחרי שהוספנו את המים והתבלינים, יש לצקת שכבה של שמן זית מעל. תפקידה של שכבה זה היא קודם כל הגנה של הזיתים מפני העובש שנוצר בעת התהליך. את העובש צריך פשוט להוציא עם כפית (נשמע דוחה נכון?).








את הזיתים יש לאחסן במקום קריר ואפל (יכולתי לכתוב קר וחשוך אבל זה יותר דרמטי..) כל מגירה או ארון יעשה את העבודה.
אחרי חודש או יותר פותחים את הכלי, מורידים את העובש שנוצר ו... טועמים!
לנו למשל לאחר חודש הטעם היה מלוח מידי אז דיללנו את מי המלח במים רגילים ונתנו לזה שבוע נוסף. עבד מצויין!
לאחר שאתם מרוצים מהזיתים תעבירו אותם לכלים נוחים יותר, וגם תפנקו משפחה וחברים בזיתים המדהימים שהכנתם.

בהצלחה ובתיאבון!




2 תגובות: